OFFENHARTZ RESIDENCE, PHASE I




Location

San Francisco, CA

 

Type

Residential

 

Square Footage

1,305

The origins of this renovation had humble beginnings as the garage and basement of a single-story home built in the early 1900’s. The clients living here found themselves in a great neighborhood, but a small house, with Victorian-era rooms that didn’t fit a modern lifestyle. Creating additional livable area within the existing footprint seemed like a necessity for the active family of four.  

Once demolition began, it became apparent that over the years previous owners had removed nearly all of the existing posts holding up a major beam, denying the house critical structural stability. Part of the renovation became a structural retrofit that included new footings and replacement posts along the entire length of the home. The reconfiguration of the framing permitted a more open plan arrangement than had previously been assumed, turning a negative into a positive.  

Credits: Timothy J. Henson (Structural Engineer), Michael Moore (Photography)