KHORASANEE RESIDENCE




Location

Fremont, CA

 

Type

Residential

 

Square Footage

2,000

This rear yard renovation took an exterior area and attempted to create various retreats and areas of interest around an existing pool.  The first challenge was to develop a dining area and create some much-needed shade when it was utilized during the day.  A wood/canvas canopy was designed and vertical trellis elements were built onto the side of the house to tie the concept together.  Space was at a premium with the pool taking up most of the usable area in the backyard, so the table was conceived as a banquette, built against an existing wall of the home.  

There were few existing plantings, save for a portion of bamboo along the rear fence.  Extending and filling in this wall of green allowed for some continuity in the botanical texture and provided a backdrop for other seating areas around the pool.  Additional drought-resistant foliage was added at intersections to soften the concrete edges found throughout the existing pool and house.  New color-integral concrete, a custom paver layout, and a fresh paint job on the exterior of the home completed the design.  

Credits: The Earth Builders (Contractor)