ETNA STREET RESIDENCE




Location

Berkeley, CA

 

Type

Residential

 

Square Footage

600+

An Italian-transplant and his Chinese-American wife share a love of contemporary design which is in direct contrast to the traditional Craftsman style home they ended up with.  The plan revised an isolated, dark kitchen to create a large, open space that was welcoming to family and friends.  The wall that once separated the rear of the space from a pantry and powder room was removed and the room now captures views to a spacious rear yard that grows much of the couple’s fresh fruits and vegetables throughout the year.  One of the coveted bathrooms being displaced, a new space was carved out for it that is adjacent to a breakfast nook and functions as a practical place to wash up after working in the urban garden.  Also included in this project was the renovation to an existing upstairs bathroom and reconfiguring the stairs to the basement, both challenging because of the age and general decrepitude of the house.  Locally-produced Heath tiles were used throughout the project and balanced with sleek wood cabinetry.  

Credits: SK Construction Co. (Contractor), Mosswood Engineering (Structural Engineer)